廣告

食用色素可能對兒童專注力有不良影響

(先指聲明:本人從來不鼓勵因為驚有風險就完全唔食,因為根本無可能,出此文係想提醒大家要多注意,控制小朋友唔好食過量,少食仍屬安全)

 

我地見到嘅食物色、香、味俱全,其實您諗都無諗過食物最天然嘅顏色未必係我地見到咁!

就好似檸檬梳打唔係黃色、士多啤梨雪糕唔係粉紅色⋯⋯

因為加左食用色素!(Food Colors)

其實食用色素係全世界係好普遍,特別我地咁講求視覺享受嘅世界!

 

 

根據《食物及藥物(成分組合及標籤)規例》,食用色素都必須寫在食物標籤上,簡單介紹下點樣去睇食用色素,最簡單就會寫(食用色素),而其實都簡單易睇,例如顏色+數字,如Blue-3 、Red-6

 

(圖片來自:消費者委員會)

 

 

南安普敦研究指出食用色素可能影響兒童的專注力,even 有可能導致ADHD(過度活躍症),所以歐盟國家係標籤上都會有「食用色素可能對兒童專注力有不良影響」

 

(資料來源自食環署食物安全中心)

 

好多保健專家、營養學家、中醫又好,其實都同意好多病都係食返黎,特別宜家世界物質愈來愈豐富,我地追求嘅愈來愈多!所以我地好難完全避免,而完全令小朋友唔食呢D係好難,有時令小朋友開心下都不為過,最重要係「唔!好!過!量!」。或者係屋企食得清D,多選擇有機,出街食就放鬆下,我地應該取得一個平衡,而唔係好極端完全抗拒!

 

$1680 性價比高Leaders Led Mask 集藍光、黃光、紅光於一身。

 

#精華 #消炎 #補濕 #中醫 #hk #hkig #轉季 #玫瑰痤瘡 #玫友 #暗瘡 #敏感 #serum #濕疹 #泛紅 #Rosiebeauty #透明質酸 #CS12 #cosmeticskinsolution #oliveserum #CSS #寶寶 #暗瘡肌 #敏感肌 #rosacea #面紅 #益生菌 #copper #B3 #B5

廣告

Be the first to comment “食用色素可能對兒童專注力有不良影響”

"" was added to wishlist