防曬的重要性

好多人知防曬好重要,究竟防曬有幾重要?可能問左你都唔識答。

 

 

好多時D人覺得防曬就好港女,嚇死出斑,好唔sporty,其實我夠想曬同outdoor啦~

防曬同玫瑰痤瘡關係,玫瑰痤瘡係西醫角度「見光死」,因為玫瑰痤瘡係極度「光敏」,曬完血管不正常的增生,會有紅,同時都有好多炎症,我呢排都係曬到出左事,所以特登講下防曬。

其實一般人都應該做好防曬,係對皮膚嘅保護。

紫外線分UVA、UVB、UVC,大家都聽過UVA同UVB,UVC係咩黎架?UVC其實好多時都俾zone 吸收左,一般唔會到地面,但如果好似澳洲、紐西蘭ozone 如果穿左,有人提出UVC可能可能會到地面,可能~

好!講返大家熟悉嘅UVA、UVB。

UVA(315-400nm)其實已經入到真皮層,會打曬皮膚嘅collagen,造成光衰老,好嘅皮膚就加速老化,變得乾,唔彈性。

UVB(280-315nm)主要係去表皮層,會曬到黑色素細胞,好易produce 黑色素,即黑斑。或者會sunburnt、甩皮。

其實要吸收維他命D,好小部份就夠一日去consume。但係不得不承認,好天心情好,整個情緒都好,所以唔係完全唔曬,係唔好暴曬,同做好防曬!

 

 

大家成日見到SPF35 PA+++,係咩意思呢?

SPF即係sun protection factor,即係防UVB。研究指出,一般人係無任何protect下曬15分鐘就會有紅斑症,咁SPF35/SPF50,即係將15分鐘X35/50(數字)=525分鐘可以防到UVB。但當然係參考,因為你會流汗、抹面、好多等等因素令你嘅防曬甩左,所以就唔好以為搽左防曬就掂,係要補。

除左防曬,擔遮、帶帽都有幫助。但最近醫生講到,其實UV射到地面都會反射到我地塊面,唔係擔遮、帶帽就唔洗防曬,防曬lotion一定係must!流完汗就要補。

我嘅真實個案,好多次都係咁,我用spf35 pa+++諗住去玩無死,發現點解次次有汗同太陽都會發,以為係汗疹,由汗而發。諗諗下個原因,好有可能係流汗溶哂D防曬,又無補,再係太陽底下一整日,次次咁就出事啦!當然,汗都會有可能葉到。

UVA防曬就係最常見到SPA+++啦~Basic 有咁嘅樣大致都無問題了~

 

#精華 #消炎 #補濕 #中醫 #hk #hkig #轉季 #玫瑰痤瘡 #玫友 #暗瘡 #敏感 #serum #濕疹 #泛紅 #Rosiebeauty #透明質酸 #CS12 #cosmeticskinsolution #oliveserum #CSS #寶寶 #暗瘡肌 #敏感肌 #rosacea #面紅 #益生菌 #copper #B3 #B5

 

Be the first to comment “防曬的重要性”

"" was added to wishlist