小心光敏感藥物/藥膏

其實一般太陽,只要做好防曬,唔算話超大問題。

有一次,我去歐洲少女峰勁好太陽,又有雪情況下(雪反射率好高),開開心心曬左一陣,都係塊面紅左一小片,用olive  日搽夜搽,3-5日就好返了。

陽光對玫瑰痤瘡患者,大家都好熟悉,一定唔可以曬一定唔可以曬,但你發覺,有時去行山做足防曬都無咩大問題。

但店主最近去完澳洲,無得擔遮,但都無咩大曬,又去左迪士尼玩,就玫瑰痤瘡返發了。

 

 

玫瑰痤瘡返發當然唔係單一原因,今次主要想講「光敏感」,原來我最近用梗嘅藥膏protopic,係有可能引起光敏性。

補充一句:雖然問左醫生話關係不大,但我覺得有關係,因為用於個感覺唔算好舒服,初初用仲好紅腫,可能整體上皮膚弱左,再曬一曬就⋯⋯

 

資料來源:https://www.pohai.org.tw/pohai/index.php?option=com_productbook&Itemid=2033&func=detail&id=879

 

當您成日覺得皮膚好痕好易敏感,有時唔小心無擔遮,咁你就要留意下用梗嘅野有無「光敏感」。

藥品方面,抗生素中的四環黴素、治療心律不整的amiodarone、用於降血壓的利尿劑hydrochlorothiazide、鎮靜劑中的chlorpromazine及thioridazine、用於治療肺癌的口服酪氨酸酶抑制劑(TKIs)、止痛藥品naproxen、piroxicam,治療青春痘的A酸等。

食物方面,常用來美白的檸檬,亦含有光敏感物質,若未經處理直接抹在臉上,太陽照射後可能美白不成反而紅腫,愈敷臉愈黑。另外,常做成精油的佛手柑、柑橘等,也含有光敏感物質,在使用含有此類萃取物的精油時,也須小心。少部分的人吃了胡蘿蔔、芹菜、柚子、葡萄柚後,也會有光敏感現象。

 

資料來源:https://health.udn.com/health/story/5971/370409

 

當然,唔好單單以為護膚品都有光敏感成份就唔好用,因為大多公司都調較好哂D成份,會放返D抗光敏嘅成份入去balance,所以係護膚品上面大家唔需要好擔心,如果擔心可以改係晚上用~

 

有「光敏感」顧明思義,一有太陽照射,好易引起皮膚不良反應,紅/乾/疹/痕等等,光敏感+太陽曬,更易引起玫瑰痤瘡發病。

 

#精華 #消炎 #補濕 #中醫 #hk #hkig #轉季 #玫瑰痤瘡 #玫友 #暗瘡 #敏感 #serum #濕疹 #泛紅 #Rosiebeauty #透明質酸 #CS12 #cosmeticskinsolution #oliveserum #CSS #寶寶 #暗瘡肌 #敏感肌 #rosacea #面紅 #益生菌 #copper #B3 #B5

Be the first to comment “小心光敏感藥物/藥膏”

"" was added to wishlist